Institut za nuklearne nauke Vinča
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju
Osnovan 1948. godine
kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama - fizici, hemiji i biologiji
Danas je Vinča multidisciplinarni naučni institut
koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina
Danas je u Institutu zaposleno preko 300 doktora nauka i preko 200 doktoranada
koji rade na preko stotinu nacionalnih i međunarodnih projekata kao i u međunarodnim naučnoistraživačkim kolaboracijama u kojima je Republika Srbija član

Stephen William Hawking (8. januar 1942. - 14. mart 2018.) bio je engleski teorijski fizičar, kozmolog, autor i direktor istraživanja u Centru za teorijsku kosmologiju Univerziteta u Kembridžu.

Stephen Hawking

Njegovi naučni radovi uključivali su saradnju sa Roger Penroseom o teoretiima gravitacionog singulariteta u okviru generalne relativnosti i teoretskom predviđanju da crne rupe emituju zračenje (Hokingovo zračenje). Hoking je prvi koji je predstavio teoriju kosmologije objašnjen zajednicom teorije relativnosti i kvantne mehanike. Bio je snažni pristalica interpretacije kvantne mehanike mnogih svjetova.

Hoking je bio počasni saradnik Kraljevskog društva umetnosti i doživotni član Papeške akademije nauka i dobitnik predsedničke medalje slobode, najviše civilne nagrade u Sjedinjenim Državama. Godine 2002., Havking je rangirao broj 25 u anketi BBC-a od 100 najvećih Britanaca. Bio je Lucasov profesor matematike na Univerzitetu u Kembridžu između 1979. i 2009. godine i postigao komercijalni uspeh sa radovima popularne nauke u kojima raspravlja o sopstvenim teorijama i kosmologiji uopšte. Njegova knjiga, Kratka istorija vremena, pojavila se na britanskoj listi najboljih prodavača u Sundai Timesima za rekordnih 237 nedelja.

FEATURED

izdvajamo1
The Research Instruments
 

the list of research instruments

find more

izdvajamo2
Projects with Industry
 

Services and acreditation

find more

izdvajamo3
Science
 

The list of resarch projects

find more

vincin horizont nagrada
Call VINCA'S HORIZON
 

Programme for Research and Technological Development
"Improving the Research Potential of Vinca Institute"

find more