Drago nam je da vas obavestimo da je Dr Veljko Veljković, saradnik (u penziji) Laboratorije za bioinformatiku i računarsku hemiju Istituta Vinča, nominovan i izabran za redovnog člana Sigma Xi, najstarijeg multidisciplinarnog međunarodnog naučnog udruženja osnovanog 1886. godine. 

Veljko sigmaxi

Osnov za članstvo u ovoj naučnoj asocijaciji je opšti značaj naučnog doprinosa koji procenjuju redovni članovi Sigma Xi koji jedino mogu da predlože kandidate za članstvo u ovom prestižnom udruženju. Rezultate naučnog rada na osnovu kojih je nominovan za člana Sigma Xi Dr Veljkovic je ostvario u toku svog pedesetogodišnjeg rada u Institutu Vinča. Ovo se posebno odnosi na doprinos uspostavljanju Elektronske Biologije kao nove naučne discipline (Electronic Biology).
Informacija o naučnom društvu Sigma Xi: Sigma_Xi Wikisigmaxi.


Medju članovima Sigma Xi je i više od 200 dobitnika Nobelove nagrade, uključujući Alberta Ajnštajna, Linusa Polinga, Džemsa Wotsona, Fransisa Krika, Enrika Fermia i Ricarda Feimana (nobel-laureates). Od naših istaknutih naučnika član Sigma Xi je bio Mihajlo Pupin (pupininfo).