"Kroz međusobne posete razmene, radionice/predavanja i zajednička istraživanja, glavni istraživači i studenti će povezati Srbiju i Ameriku u podršci obrazovanju i komunikaciji o značaju i konceptualnim naučnim osnovama održivosti obnovljive energije i vode.

Akademske radionice I predavanja o kritičnim temama – obnovljivim izvorima energije, sunčevoj energiji i uticaju energije na čistu vodu – poslužiće da se nekolicina studenata stručnjaka uspostavi kao ambasadori koji će, kroz kontakte u Srbiji, podići svest o značaju solarne energije. Ove akademske radionice biće otvorene za sve srpske i američke istraživače u obe institucije. Saradnja među institucijama stvoriće jaku osnovu za kontinuirane naučne poduhvate i poduhvate zajednice. Jedinstvene mogućnosti na oba instituta nam omogućavaju da se bavimo temama u rasponu od nauke o materijalima do direktnog dometa zajednice. Razvijeno znanje o solarnoj industriji, od proizvodnje do dizajna, instalacije i rada, omogućiće istraživačima i studentima da podele svoju viziju sa srpskim zajednicama kako bi inspirisali nove projekte solarne energije."

Vest je objavljena i na sajtu Univerziteta u Toledu, na stranici koja prati sve vesti iz oblasti fizike i astronomije, kao vest iz septembra 2022. godine.

Više detalja o projektu, kao i predavanja održana u okviru projekta možete pratiti na OVOJ STRANICI.