Ataše za nauku ambasade Republike Italije u Srbiji, Mrs. Luciano Catani, u petak 17.06.2022. godine posetio je Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu.

Direktorka Instituta „Vinča“ prof. doktor Snežana Pajović, zajedno sa pomoćnicima direktora Instituta, upoznala je italijanskog atašea sa istorijatom našeg vodećeg naučnoistraživačkog Instituta, kao i sa značajem kojim Institut „Vinča“ doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju Republike Srbije.

atase_za_nauku_italija_21062022-1
atase_za_nauku_italija_21062022-3

Saradnici Instituta „Vinča“ koji imaju saradnju sa naučnoistraživačkim institucijama u Italiji predstavili su projekte i saradnju koji se realizuju uz finansiranje od strane Republike Italije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i iz fondova Evropske komisije.

Ataše za nauku Luciano Catani obišao je Laboratoriju za atomsku fiziku, kao i Laboratoriju za radijacionu hemiju i fiziku i sa istraživačima razgovarao o naučnoistraživačkim rezultatima i proširenju saradnje između Instituta “Vinča” i naučnoistraživačkih organizacija u Italiji.

U okviru posete razmatrane su mogućnosti za jačanje i produbljivanje saradnje u svim naučnoistraživačkim oblastima, što je od strateškog značaja za naš multidisciplinarni Institut.