vojska

Institut za nuklearne nauke „Vinča” kao renomirana naučnoistraživačka institucija od nacionalnog značaja, u saradnji sa Upravom za odbrambene tehnologije SMR MO (UOT) i Vojnotehničkim institutom (VTI), pokrenuo je u prethodnom periodu niz projekata i aktivnosti od značaja za razvoj odbrambenih i generičkih tehnologija i povećanje ukupnih naučnih i tehnoloških potencijala u Republici Srbiji.

Predstavnici UOT i VTI su sagledali raspoložive kapacitete i mogućnosti Instituta i zajednički profilisali jedan broj projekata koji bi se u narednom periodu, kroz uzajamnu saradnju, realizovali. Kardovski resurs Instituta prepoznat je kao ključna karika budućeg razvoja.

U isto vreme, podrškom UOT-a, Institut za nuklearne nauke "Vinča", su posetile zainteresovane fabrike iz Grupacije odbrambene industrije Srbije (OIS): “Sloboda” a.d. Čačak, “Prva iskra - namenska proizvodnja” a.d. Barič, “Prvi partizan” a.d. Čačak, HK “Krušik” a.d. Valjevo, “Zastava oružje” a.d. Kragujevac, “PPT-namenska” a.d. Trstenik, “Teleoptik-žiroskopi” a.d. Zemun, korporacija “Trayal” a.d. Kruševac, “Yumco” a.d. Vranje, “PPT-TMO” a.d. Trstenik, “Zastava Kovačnica” a.d. Kragujevac, “Zastava-tervo” a.d. Kragujevac i Korporacija “FAP” a.d. Priboj - u cilju značajnijeg uključivanja sopstvenog naučnog potencijala i pokretanja projekata koje je Institut predložio za preliminarnu saradnju. Upriličen je i oblizak laboratorija 030, 050, 100, 160 i 170.