Institut za nuklearne nauke Vinča
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju
Osnovan 1948. godine
kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama - fizici, hemiji i biologiji
Danas je Vinča multidisciplinarni naučni institut
koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina
Danas je u Institutu zaposleno preko 300 doktora nauka i preko 200 doktoranada
koji rade na preko stotinu nacionalnih i međunarodnih projekata kao i u međunarodnim naučnoistraživačkim kolaboracijama u kojima je Republika Srbija član
There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

PosetaItAmbasadora

Institut za nuklearne nauke Vinča tradicionalno poziva u posetu novopostavljene ambasadore zemalja sa kojima Institut ima značajnu naučnu i tehničku saradnju. Tim povodom u Institutu Vinča 19. Juna 2018. godine je boravio ambsador Republike Italije, Njegova Ekselencija gospodin Carlo Lo Cascio, koji se sastao sa direktorkom Instituta Vinča dr Milicom Marčeta Kaninski i sa istraživačima koji saradjuju sa italijanskim naučnim institucijama i univerzitetima i obišao jednu od laboratorija Instituta Vinča.

Tokom posete ambasadora, a povodom 70 godina od osnivanja Instituta i 20 godina vrlo uspešne saradnje sa Nacionalnim instititom za nuklearnu fiziku – Nacionalnim južnim laboratorijama (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare – Laboratori Nazionali del Sud, INFN-LNS), direktorka Instituta Vinča je dodelila zlatnu plaketu i medalju INFN-LNS-u, koju je primio director INFN-LNS prof. Giacomo-u Cuttone-u. Takodje, srebrna plaketa je dodeljena lično prof. Giacomo-u Cuttone-u s obzirom da je od samog početka učestvovao u razvoju ove saradnje i značajno doprineo promovisanju i širenju ideje o naučnoj kooperaciji Srbije i Italije.

Ovo je prvi put da Institut Vinča dodeljuje ovakva priznanja inostranim institucijama i naučnicima. INFN je institucija, osnovana 1951. godine, koju čini 4 laboratorije i 20 centara pri univerzitetima, u čija istraživanja je uključeno oko 5500 kvalifikovanih istraživača. Saradnja Instituta Vinča i INFN-LNS je ozvaničena i kroz Memorandum o razumevanju u oblasti radijacione fizike i biologije sa primenom u terapiji kancera, koji je dva puta produžavan. Osim toga, nedavno je potpisan Memorandum o razumevanj izmedju Univerziteta u Beogradu i INFN.

FEATURED

izdvajamo1
The Research Instruments
 

the list of research instruments

find more

izdvajamo2
Projects with Industry
 

Services and acreditation

find more

izdvajamo3
Science
 

The list of resarch projects

find more

vincin horizont nagrada
Call VINCA'S HORIZON
 

Programme for Research and Technological Development
"Improving the Research Potential of Vinca Institute"

find more