Institut za nuklearne nauke Vinča
Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju
Osnovan 1948. godine
kao naučni centar za istraživanje najsavremenijih tema u osnovnim prirodnim naukama - fizici, hemiji i biologiji
Danas je Vinča multidisciplinarni naučni institut
koji pokriva veliki broj naučnih i tehničko-tehnoloških disciplina
Danas je u Institutu zaposleno preko 300 doktora nauka i preko 200 doktoranada
koji rade na preko stotinu nacionalnih i međunarodnih projekata kao i u međunarodnim naučnoistraživačkim kolaboracijama u kojima je Republika Srbija član
There is no part or complete translation available for this page. Close this dialogue to see the original text.

Kinezi landzou1

14. marta 2022. godine Institut za nuklearne nauke „Vinča“ i Institut za savremenu fiziku (ISF), Landžou, Narodna Republika Kina, potpisali su Sporazum o saradnji u nauci sa akceleratorima i akceleratorskim tehnologijama. Sporazum je zasnovan na Memorandumu o razumevanju o zajedničkom promovisanju Ekonomskog pojasa puta svile i Inicijative plovnog puta svile 21. veka, kojeg su Vlada Republike Srbije i Vlada Narodne Republike Kine potpisale 26. novembra 2015. godine.

Kinezi landzou2

ISF je osnovan 1957. godine. Danas je najvažniji centar za nauku sa teškim jonima u Narodnoj Republici Kini (http://english.imp.cas.cn/). Centralno postrojenje u ISF-u je veliki akcelerator jona koji se koristi za istraživanja u fizici, nauci o materijalima, biomedicini i za terapiju tumora. Pored toga, u ISF-u se nalazi i napredni izvor jona, koji se koristi za istraživanja u fizici, nauci o materijalima i biofizici. Takođe, ISF učestvuje u nacionalnom programu posvećenom transmutaciji otpada proizvedenog u nuklearnim elektranama.

Kinezi landzou3

Očekuje se da saradnja sa ISF-om rezultuje konkretnim doprinosima u nauci sa akceleratorima i akceleratorskim tehnologijama u Srbiji, u čemu će Institut „Vinča“ imati vodeću ulogu. To će biti postignuto sledećim aktivnostima: zajedničko istraživanje i razvoj; razmena naučnika, inženjera, studenata i drugih stručnjaka; razmene naučnih i tehnoloških informacija, kao i po osnovu drugih aktivnosti koje se mogu naknadno dogovoriti.

Sporazum su odobrili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstvo nauke i tehnologije Narodne Republike Kine, a ceremonija potpisivanja Sporazuma upriličena je putem Zoom platforme u kabinetu direktora Instituta uz prisustvo predstavnika ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i resornog ministarstva.

FEATURED

izdvajamo1
The Research Instruments
 

the list of research instruments

find more

izdvajamo2
Projects with Industry
 

Services and acreditation

find more

izdvajamo3
Science
 

The list of resarch projects

find more

vincin horizont nagrada
Call VINCA'S HORIZON
 

Programme for Research and Technological Development
"Improving the Research Potential of Vinca Institute"

find more