Akronim / šifra: HIGHTONE-P / 7699827
Vrsta projekta: IDEJE
Period realizacije: 1. 01. 2022 - 1. 1. 2025.
Projekat finansira: Fond za nauku Republike Srbije - Program IDEJE
NIO nosilac projekta: Institut za nuklearne nauke „Vinča“
  • PMF Univerzitet u Kragujevcu
Rukovodilac projekta: Ivanka Božović-Jelisavčić, Naučni savetnik

Higsov bozon predstavlja jedinstvenu česticu, fundamentalni skalar sa osobinom samosprezanja. U tom smislu Higsov bozon, kao i Higsov mehanizam, predstavlja fundamentalno drugačiji fenomen u odnosu na spontano narušenje simetrije npr. u fizici čvrstog stanja. Kako stoji u vezi sa mnogim otvorenim pitanjima u oblasti fizike čestica, uključujući i potencijalno narušenje CP simetrije u Higsovom sektoru, izučavanje Higsovog bozona predstavlja prioritet Evropske strategije za oblast fizike čestica iz 2020. godine (ESPP). Ova istraživanja će biti realizovana u takozvanim Higsovim fabrikama – budućim elektron-pozitronskim sudaračima visokih energija.

          Ovaj projekat adresira pitanja fizike sa Higsovim bozonom u okviru  budućih Higsovih fabrika i to CLIC i ILC - linearni sudaraci i CEPC - cirkularni sudarač. Fokus Projekta je na potpuno novoj temi narušenja CP simetrije (CPV)  u Higsovom sektoru, u smislu tačnosti merenja ovog efekta u okviru budućih Higsovih fabrika. Projekat treba da pruži prvi rezultat u svetu koji se odnosi na statističku tačnost merenja CPV efekta u Higsovim interakcijama sa elektroslabim bozonima. Preformanse detektora i algoritama biće razmatrani u kontekstu ovog merenja, kao i drugih merenja u Higsovom sektoru poput merenja odnosa grananja,  što je, takođe, ocenjeno u ESPP kao ’esecijalna aktivnost za fiziku čestica’. Takođe, u toku realizacije Projekta biće razvijen inovativni softver, zasnovan na metodama mašinskog učenja koje se koriste u merenjima u Higsovom sektoru u cilju razdvajanja signala od šuma, a koji će obezbeđivati predikcije u logistici na osnovu multivarijantne analize.

          Obezbeđujući uvid u narušenje CP simetrije u Higsovom sektoru, kao i implikacije ovih merenja na realizaciju detektora za buduće Higsove fabrike, ovaj Projekat čini korak u razumevanju jedne od najvećih misterija prirode – odsustva antimaterije u opservabilnom Univerzumu.

Laboratorije uključene u projekat