Stephen William Hawking (8. januar 1942. - 14. mart 2018.) bio je engleski teorijski fizičar, kozmolog, autor i direktor istraživanja u Centru za teorijsku kosmologiju Univerziteta u Kembridžu.

Stephen Hawking

Njegovi naučni radovi uključivali su saradnju sa Roger Penroseom o teoretiima gravitacionog singulariteta u okviru generalne relativnosti i teoretskom predviđanju da crne rupe emituju zračenje (Hokingovo zračenje). Hoking je prvi koji je predstavio teoriju kosmologije objašnjen zajednicom teorije relativnosti i kvantne mehanike. Bio je snažni pristalica interpretacije kvantne mehanike mnogih svjetova.

Hoking je bio počasni saradnik Kraljevskog društva umetnosti i doživotni član Papeške akademije nauka i dobitnik predsedničke medalje slobode, najviše civilne nagrade u Sjedinjenim Državama. Godine 2002., Havking je rangirao broj 25 u anketi BBC-a od 100 najvećih Britanaca. Bio je Lucasov profesor matematike na Univerzitetu u Kembridžu između 1979. i 2009. godine i postigao komercijalni uspeh sa radovima popularne nauke u kojima raspravlja o sopstvenim teorijama i kosmologiji uopšte. Njegova knjiga, Kratka istorija vremena, pojavila se na britanskoj listi najboljih prodavača u Sundai Timesima za rekordnih 237 nedelja.